8 věcí, které jste nevěděli o opalovacích přípravcích

8 věcí, které jste nevěděli o opalovacích přípravcích

Péče o pleť , Péče o pleť
26. Jun. 2018

Jak sluneční ochrana chrání vaši pokožku? A jaké přípravky vám mohou více uškodit než pomoci?

1. Proč je UV záření vlastně škodlivé?

Všude slyšíte o tom, jak jsou ultrafialové paprsky škodlivé, a že je třeba se před nimi stůj co stůj chránit. Málokdo však ví proč. Nebo to, že existuje několik druhů UV záření.

Takzvané UV A paprsky pronikají hluboko do střední vrstvy kůže, kde poškozují tkáň a vytvářejí volné radikály. Právě ony mají na svědomí předčasné stárnutí pokožky, takzvané fotostárnutí.

UV B paprsky zase útočí na horní vrstvu kůže, způsobují její spálení a podporují vznik rakoviny.

annemarie-borlind-sun-care-sun-fluid-lsf-20

2. Jak fungují konvenční opalovací přípravky?

Opalovací přípravky na pokožce vytvářejí dva druhy UV filtrů - chemické a minerální filtry. Takzvané chemické (organické) UV filtry pronikají přes pokožku a nebezpečné ultrafialové záření přeměňují na bezpečné infračervené záření, tedy na teplo.

Fakt, že většina chemických UV filtrů proniká do pokožky, však nezůstává bez následků. V roce 2009 v USA volaly odpovědné úřady na poplach: ukázalo se, že více než 97% Američanů je zatížených chemickým filtrem oxybenzonem, který má mimo jiné na svědomí nízkou porodní hmotnost dětí.

Větššina konvenčních slunečních přípravků s výjimkou certifikované přírodní kosmetiky přesto obsahuje tyto nebezpečné chemické filtry, přestože u mnohých je dokázaný škodlivý vliv na hormonální systém a jejich stopy se našly i v mateřském mléce. Kromě toho mnohé UV filtry a konzervační látky v opalovacích přípravcích vyvolávají alergie.

Vzpomínané minerální (anorganické) filtry naproti tomu neabsorbují UV záření, ale odrážejí a rozptylují jej od pokožky, takže fungují jako jakési malé zrcadlo. Ani jejich používání však není zcela bez zdravotního rizika. Níže se dočtete proč.

annemarie-borlind-sun-care-protection-spray

3. Zákeřné nanočástice ve sluneční kosmetice

Přípravky na principu minerálních UV filtrů jsou momentálně žhavé téma, protože se prokázalo, že také škodí zdraví a kvůli tomu se ocitly pod drobnohledem různých kontrolních úřadů. Proč? Výrobci sluneční ochrany na bázi minerálních filtrů se totiž snaží co nejvíce omezit vzhled bílé kůže po natření krémem, proto ve výrobcích používají takzvané nanočástice, díky kterým není pokožka po nanesení krému bílá. Nanočástice však mohou vstupovat do vitálních tělesných orgánů, tkání a dokonce i do tělních buněk, mohou snadno proniknout přes kůži, plíce a v některých případech i do krve či mozku.

Dostupné vědecké studie prokázaly, že nanočástice použité v kosmetických přípravcích mohou způsobit vážné poškození DNA, narušit funkce buněk, a to může vést až ke vzniku rakoviny. Odborníci varují, že čím jsou částice menší, tím více jsou bioaktivní a toxické. Jakmile se ocitnou v lidském organismu, mohou vyvolávat další biochemické reakce, například podmínit tvorbu volných radikálů, které zabíjejí buňky.

4. Jak zjistit, zda přípravek obsahuje nanočástice?

Pokud si chcete být jisti, že přípravek, kterým se chystáte chránit před sluncem, neobsahuje nanočástice, musíte věnovat čas detailnímu studování jeho složení. Možná to nevíte, ale od roku 2013 se podle nařízení Evropské komise EU-Cosmetic regulations 1223/2009 vyžaduje identifikace nanočástic na tzv. INCI listu. Co to v praxi znamená? Na obalech výrobků musí být uvedeno, zda se v daném produktu použil nanomateriál. V seznamu složení nebo INCI mají být označeny všechny složky ve tvaru nanočástic dodatkem "nano". Takže si vezměte si lupu a čtěte.

annemarie-borlind-sun-cream

5. "Sun block" či "sun blocker" už budete na obalech hledat marně

Opalovací produkty na ochranu před UV zářením musí korespondovat s požadavky směrnic stanovených Evropskou unií. Žádný produkt proto již nesmí garantovat 100% ochranou proti UV záření, protože to nedokáže zajistit žádný produkt. Nápisy typu "sun block" či "sun blocker" se již nesmí dále používat.

6. Jak se chránit před škodlivým UV zářením a zároveň si neohrožovat zdraví?

Po předchozích řádcích máte zřejmě pocit, že je to jako z louže pod okap. A možná si dokonce řeknete, že raději nebudete používat vůbec žádnou sluneční ochranu. Ne, nechtěli jsme vás vyděsit. A máme dobrou zprávu - existuje i další řešení. A to - spolehnout se na sílu přírody. Na našem trhu totiž existují i ??produkty s kvalitními, chemickými (organickými) filtry založenými na přírodní bázi, které splňují ty nejpřísnější standardy EU, jsou v souladu s OKO-testem a mají certifikáty, což je garance jejich nezávadnosti.

Nepředstavují žádnou hrozbu pro vaše zdraví, naopak nabízejí optimální sluneční ochranu proti UVA a UVB paprskům. Tyto chemické (organické filtry) v certifikovaných slunečních přípravcích vybraných značek (například i v německé kosmetice Annemarie Börlind či Dado Sens).

annemarie-borlind-fluid-sun-screen-day

7. Unikátní ochrana v podobě mořské řasy

Kdo je silnější než samotná příroda? I my se na ni spoléháme při vývoji produktů přírodní kosmetiky Annemarie BÖRLIND. Naše přípravky sluneční ochrany obsahují kromě dalších přírodních složek unikátní extrakt z buněčné stěny řasy Kombu. Mořská řasa Kombu je vystavena slunečnímu záření při odlivu, ale obsahuje speciální lipid, který ji chrání před poškozením způsobeným UV zářením. Tyto mořské řasy jsou navíc bohaté na vitaminy A a E, které pokožce dodávají přírodní komplex, který účinně brání stárnutí a chrání ji před fotostárnutím. Extrakt z řasy Kombu dokáže díky této své unikátní vlastnosti pokožce poskytnout dostatečnou, vysokou ochranu. A pokud se začtete do složení opalovacích přípravků, zjistíte, že v jiné - konvenční i přírodní kosmetice- byste ho hledali marně.

8. Méně není více

Pokud se chystáte zahájit na dovolené opalovací maratón, během prvních dnů je přímo nezbytné sáhnout po co nejvyšším faktoru. Rovněž si dejte pozor na to, jaké množství opalovacího přípravku použijete. Pokud ho aplikujete méně, stupeň ochrany je značně snížen a to i přesto, že použijete produkt s vysokým faktorem. Odhaduje se, že optimální množství je přibližně 6 čajových lžiček na tělo jednoho dospělého.

Opalovací protistarnoucí DNA Protect krém SPF30

Chladíci sprej na opalování SPF30

Sprej na opalovaní SPF20

Opalovací protistarnoucí krém SPF30