Krásná i v zimě

Krásná i v zimě

Péče o pleť , Péče o pleť
05. Nov. 2019

Mráz, vítr, déšť či přetopené místnosti. To vše dokáže naši pleť vyčerpat a způsobit, že rozhodně nevypadá k světu. Poradíme vám, jak o ni správně pečovat v zimě, jaké čisticí přípravky, krémy či peelingy jsou v tomto ročním období vhodné a jak mít i v zimě zářivé vlasy či vláčné tělo.

V zimě se „babušíme“ do teplejšího oblečení, ale naše pleť zůstává často nechráněná a vystavená nepříznivým povětrnostním podmínkám - větru, chladu, dešti či mrazu. A když teplota klesne na jednociferné hodnoty, přirozená ochrana naší pokožky naráží na své limity. Funkce mazových žláz v pokožce je totiž v takovém chladu pozastavena a kožní bariéra je v důsledku toho oslabena. Výsledkem je zarudlá, suchá pokožka, která se může navíc projevovat nepříjemným svěděním a pnutím.

Velkou zátěží pro pokožku bývá i střídání chladného vzduchu venku se suchým teplým vzduchem v přetopených místnostech. Její protesty se obvykle projevují jako nepříjemné pnutí, svědění, zarudnutí či praskání žilek.

Správně zvolená pleťová péče však dokáže pokožku v zimě posílit, což potřebuje, a dodá jí další výživu tak, aby byla krásná a zdravá i v tomto náročném ročním období.

Jaká je ta pravá kosmetika na zimu?

V první řadě by měla vaši pleť chránit jak před mrazem, tak před suchým přetopeným vzduchem. Odborníci doporučují v chladnějším počasí sáhnout po kosmetických přípravcích s krémovější texturou, které jsou bohaté na lipidy.

Čištění pleti v zimě

Při výběru vhodného prvního kroku systematické péče - tedy čištění - záleží nejen na osobních preferencích, ale i na vašem typu pleti a jejích potřebách. Pro normální, mastnou a smíšenou pleť je vhodný čistící gel. Čistící emulze jsou zase vhodné pro citlivou, náročnou a zralou pokožku. Pro suchou pokožku s nízkým obsahem tuku doporučujeme čistící mléko.

Správně vybrané čistící produkty nejenže zbaví pleť nečistot důkladně a zároveň šetrně, ale taktéž jí dodají výživu, kterou daný typ pleti potřebuje. Ráno ji připraví na celý den a večer jí pomáhají zregenerovat po celém dni.

Peelingy v zimě

I peelingy podléhají ročnímu období. V chladnějším počasí doporučujeme sáhnout spíše po šetrných, mimořádně jemných peelinzích, které nedráždí už tak přecitlivělou pokožku. Odumřelé kožní buňky nejlépe odstraňují přírodní enzymy v našem Enzymatickom peelingu. Není to exfoliační peeling, takže neobsahuje částice, které by pokožku dráždily a narušovaly. Nečistoty a odumřelé buňky odstraňuje tento peeling tak, že je rozpouští. Zároveň aktivuje buněčnou obnovu v pleti a dodává pokožce živiny.

Krémy v zimě

Pokud jste zvyklá mít na péči o pleť jednu ucelenou sérii výrobků a vyhovuje vám, nemusíte nyní měnit celou řadu. Linie jako AQUANATURE, ZZ SENSITIVE či SYSTEM ABSOLUTE nabízejí verze krémů s lehčí i bohatší texturou. Jejich účinky jsou stejné, jen složení a textura se jemně liší, takže si můžete zvolit podle ročního období takové, které vám budou vyhovovat. Pokožka si tak na změnu rychle přivykne.

TIP ODBORNICE: Důležité lipidy

"Naše pokožka je pokryta hydrolipidickým filmem. Pokud však teploty klesnou pod osm stupňů Celsia, přirozená schopnost kožních mazových žláz produkovat maz a tedy vytvářet tento film klesá. Proto je potřeba pokožce dodávat tyto lipidy externě, "vysvětluje Gu-ylaine Le Loarer, vedoucí výzkumu a vývoje značky certifikované přírodní kosmetiky ANNEMARIE BÖRLIND.

Hydrolipidický film se skládá z vody ( "hydro") a tuku ( "lipos") a za normálních okolností poskytuje pokožce optimální ochranu. Při nepřítomnosti tukové složky se však pleť rychle vysuší, trápí ji zarudnutí a šupinky. "Proto jsou v chladnějším počasí ideální krémy a séra, které mají konzistenci emulze, především dvoufázová séra v kombinaci voda a olej. Poskytují totiž pleti dostatek lipidů a vlhkosti. "

Pokud se rozhodnete změnit na zimu pleťovou péči, měli byste samozřejmě brát ohled na typ a potřeby vaší pleti. Mastná pokožka potřebuje více vlhkosti než lipidů, a tudíž je třeba postarat se především o její hydrataci.

Nezapomínejte na rty a oči

PRÍRODNÝ BALZAM NA PERY

Naše rty nemají mazové žlázy, takže v chladnějším počasí vyžadují zvláštní pozornost. Zvlhčování rtů je však v tomto ročním období tabu, protože vlhkost se ze rtů vypařuje a rty vysychají ještě rychleji. Doporučujeme spíše používat výživný prírodný balzam na pery , který je spolehlivě ochrání před dehydratací, přesušením a praskáním díky přítomnosti vyživujících přírodních olejů a vosků.

I oční okolí je citlivou oblastí, na kterou nesmíme zapomenout, protože pokožka v okolí očí je mimořádně tenká a citlivá a má nejvíce sklony k tvorbě vrásek. Dehydrataci a napětí předcházejí prírodné očné krémy s bohatou texturou.

Sluneční ochrana

Plánujete zimní dovolenou, kde vás čekají procházky zasněženou krajinou či lyžovačka? Nezapomínejte si s sebou přibalit kvalitní opalovací krém. Především na horách je třeba se chránit před škodlivým UV zářením, jelikož jinak vám hrozí spálení. Myslete i na své rty či kořen nosu, účinnou ochranu těmto citlivým partiím poskytne Balzam na pery SPF 20. Mimořádnou péči si zaslouží nejen pokožka na tváři, ale i na těle. Doporučujeme vyhýbat se v tomto období příliš dlouhému sprchování horkou vodou, protože pokožka je tímto nadměrně vysušována. Po osprchování je potřeba navrátit pleti ztracenou vlhkost hydratačními přípravky, které ji zároveň chrání před dalšími nežádoucími vlivy.

Klidně sáhněte po hutnějších tělových krémech či olejích, vaše pokožka vám za ně poděkuje.

Ochranu před mrazem, větrem či deštěm potřebují i ??vlasy, proto jim častěji než v jiném ročním období dopřejte kúru v podobě intenzívnej masky, balzámu na vlasy či kondicionéru.