Cukr a vrásky? Víte, co mají společného?

Cukr a vrásky? Víte, co mají společného?

Péče o pleť , ANTI-AGING A OMLAZENÍ
19. Nov. 2019

Budete šokované, ale o mladistvou, pružnou pleť bez vrásek, nás ve velké míře okrádá cukr! Opravdu - ta lahodná čokoláda či sladké limonády mohou v přehnané míře skutečně vést k předčasné tvorbě vrásek. Co s tím?

O tom, že nadbytek cukru v lidském těle vede k různým zdravotním problémům, se ví už dávno. Ale často se zapomíná na to, že cukr dokáže napáchat pořádné škody i na naší kůži. Dokonce je podle vědeckých výzkumů zodpovědný za její předčasné stárnutí.

Může za to chemická reakce s názvem glykace, při níž molekuly cukru přilnou ke kolagenovým vláknům a způsobí ztuhnutí. Následně vznikají viditelné linie a vrásky. Tento proces se s přibývajícím věkem zesiluje.

Pokud je v organismu příliš cukru, jeho molekuly se začnou spojovat s molekulami bílkovin a vznikají nové, cukernaté bílkoviny, tzv. produkty pokročilé glykace, anglicky Ages (advanced glycation end product). Naše lidské tělo tyto molekuly nevnímá jako sobě vlastní a začne produkovat protilátky, které v pleti vyvolávají zánět. Tyto škodliviny ničí především kolagenová a elastinová vlákna v kůži, které udržují pleť mladou a pevnou.

Jak stárneme, AGE poškozuje kolagen a elastin stále více, přičemž nadměrná konzumace cukru (přirozeného i rafinovaného), proces glykace jen urychluje. Glykace na buněčné úrovni přitom strukturu kůže ovlivňuje do té míry, že nejenže vznikají vrásky a snižuje se elasticita pleti, ale pleť tuhne, dochází k poškození přirozené mikrocirkulace, zpomaluje se obnova kožních buněk. V důsledku toho se tuk špatně distribuuje a tvář přichází o své pevné kontury.

Ano, vrásky a jemné linky neodmyslitelně patří ke stárnutí a jsou přirozené. Ale v důsledku nadměrné konzumace cukru se tyto projevy objevují již u dvacátníků a tehdy třeba volat na poplach.

I tehdy, pokud máte zralou pleť, můžete něco udělat s tím, abyste příznaky stárnutí minimálně zpomalily. Jak? Tak, že se pustíte do boje s glykací.

Omezte cukr

Prvním krokem je samozřejmě co nejvíce omezit cukr v jídelníčku. Nemluvíme jen o rafinovaném cukru v sladkostech, sladkých nápojích ale i o sacharidech (pečivo, těstoviny apod.) či jednoduchých cukrech v ovoci apod. Platí pravidlo - vše s mírou. Jelikož v dnešní době jsou plné cukru i potraviny, o kterých byste to skutečně neřekli, odborníci doporučují orientovat se zejména na přírodní cukr a vyloučit ten umělý v podobě průmyslově zpracovaných výrobků. Velmi zákeřné jsou zejména různé "light" výrobky se sníženým obsahem tuku - ano, obsahují sice méně tuku, ale o to více cukru.

Vhodné výživové doplňky

Ví se, že proti poškození vlivem glykace působí i různé vitamíny a živiny, např. karnitin, karnosin, derivát vitaminu B6 pyridoxamin, vitamin B1 (thiamin), kyselina alfa-lipoová a podobně. Zkuste je zařadit do svého výživového programu, na trhu existuje množství výživových doplňků, pokud není možné je přijímat čistě ze stravy.

Správná kosmetika

Důsledky glykace dokáže optimalizovat i vhodně zvolená kosmetika na přírodním základě, jejíž složky jsou tělu vlastní a tak podporují přirozené funkce v pleti. Přírodní látky vhodné k zabránění důsledkům glykace by podle odborníků měli mít nejen anti-agingové, ale i protizánětlivé účinky, podporovat přirozenou hydrataci a napravovat poškozenou buněčnou strukturu v pokožce. Takovými jsou například aktivní látky z kořene sladkého dřeva, vrby bílé, oliv, zeleného čaje, koňských kaštanů, tokoferol či beta-glukan.

Účinnou látkou je extrakt z Albízie růžové, který dokáže mimořádně účinně bojovat proti známkám únavy v očních partiích, podmíněných právě glykací a glyoxidací. Účinné látky z Albízie růžové navíc zmírňují kruhy pod očima a otoky. Dokáží rozzářit pohled a vypnout pleť v očním okolí. Tento přírodní zázrak obsahují produkty systematické protivráskové péče SYSTEM ABSOLUTE ANTI-AGING od certifikované přírodní kosmetiky Annemarie BÖRLIND.

Jednotlivé pleťové produkty linie SYSTEM ABSOLUTE pracují hluboko pod povrchem pleti a chrání zralou pokožku před ztrátou vlhkosti, redukují tvorbu vrásek a komplexně zabraňují pleti stárnout, a to dokonce dlouhodobě, tedy postupně během celého dne a celé noci. Zapomínat byste neměli ani na krémy na otoky pod očima, které pomáhají podpořit mikrocirkulaci krve a dopomáhají k zabránění vzniku vrásek.